XIV. ĮSAKYMAI SAVAJAM AŠ

Įsakymas sau: mylėk save kaip artimą, o  artimą - kaip pats save.

Ar daugelis iš mūsų turi sveiką, neiškreiptą savivertę? Kiek tokių yra? 

O ar žinojote? Sveika savivertė - tai meilės išraiška. Ji neįmanoma be meilės sau.

Ir kas kiek bekalbėtų,
kad meilė sau - jau išsemta tema,
kad artimą mylėti reikia, ne save...

Tai netiesa. Iškraipymai. Gali juos pastebėti, jei matai, kiek daug aplink menkos savivertės žmonių yra.

Nes negimdyt vaikų, kad dėl savęs gyvent - ne meilė sau. Nes atiduot tėvus į prieglaudą, kad nereikėtų rūpintis - ne meilė sau. Nes pasiduot silpnybėms ir pateisint tinginyste jas - ne meilė sau. Nes bėgti iš gimtos šalies, kuriai dabar sunku, paliekant ją likimo valiai, priešui sudraskyti - ne meilė sau.

Tai egoizmas.

Kažkas be galo stengiasi įtikinti mus priešingai. Tačiau tiesa yra tokia:

Tik turintis savivertę žmogus nėra auka.

Tik mylintis save yra ne vergas, o kūrėjas.
                              

Įsakymas sau: pažink save

Pažinsi save tik supratęs, kas tavyje yra tikra, o kas - ne.
Tavo meilė - tikrasis tu, o netikras tu - tai tavo ego,

Atskirk, kada tavyje veikia meilės jėga, o kada ego:
tai, kas nėra meilė tavyje arba nėra iš meilės - tai ego iliuzija.

Nes tik mintys, veiksmai ir sprendimai, atsirandantys iš meilės, yra teisingi. Iš ego - ne.


Įsakymas sau: pripažink savo tamsiąją pusę

Jos neigimas nepadės tau ja atsikratyti, o tik užmaskuos ir paslėps po iliuzijos kauke. Leisk sau pabūti savo tamsoje be baimės, be gėdos, pasmerkimo ir be kaltės. Bet su meile ir supratimu.

Tavo tamsa - tai tik šviesos nebuvimas. Tad nušviesk savo sąmone visas tamsiausias širdies ir proto kertes.




Įsakymas sau: atskirk nuo savęs viską, kas nesi tu

Ego, asmenybė, emocijos – tai ne tu.

Tai ne tu pyksti, liūdi, kenti, pavydi ir nori.
Tai tave užvaldo kaltė, pyktis, nuoskauda ar pavydas.
Atskirk tai nuo savęs.


Kai suprasi, kas nesi tu, suprasi ir tai, kas esi.

Tuomet pasilik tik tai, kas tau reikalinga. O ko nereikia – valyk ir paleisk. Tik taip būsi tikru. Tik taip būsi savimi.

Įsakymas sau: pamilk savo skausmą
Jis yra tavo geriausias draugas.
Kad ir ką beskaudėtų – dūšią ar skrandį, jis pirmas tave įspėja, kad kažkas yra negerai.
Nebėk nuo jo, o padėkok, nes be jo nesuprastum, nei ko negalima valgyti, nei ko negalima daryti su savo gyvenimu.
Vietoje to, kad bėgtum nuo skausmo, verčiau susidraugauk su juo. Pasikalbėk. Išsiaiškink, kur yra priežastys, dėl kurių skauda. Ir daugiau nedaryk taip, kad skaudėtų. Ypač su savo širdimi ir gyvenimu.


Įsakymas sau: būk savimi

Tik būdamas savimiesi tobulas. Bet kokios pastangos mėgdžioti kažką kitą, kad ir koks žavingas ir patrauklus atrodytų, tik nutolina tave nuo tavo esybės. 

Tas, kuris tau atrodo toks nepaprastas, yra toks tik todėl, kad jis yra savimi. Todėl patikėk - nėra geresnio būdo save išreikšti materialiame pasaulyje, nei buvimas tokiu, koks esi.

Tik neskubėk - pagalvok, kas tu esi? Netapatink savęs su savo profesija, socialiniu ar šeimos statusu, lytimi ir asmenybe. Nes tai ne tu, o tik tavo vaidmuo šiame gyvenime. Tu esi daug daugiau.

Todėl kiekvienoje situacijoje pasistenk maksimaliai priartėti prie savo esmės ir tada būsi tikras, kad elgiesi teisingai, kad eini savo keliu į savo tikslą.

 Įsakymas sau: nesileisk būti valdomas proto

"Aš galiu negerti, tačiau noriu tai daryti, todėl gersiu".
"Aš galiu nerūkyti, tačiau man patinka tai daryti, todėl rūkysiu".
"Aš galiu būti ištikimas (-a), tačiau mane traukia prie kitų moterų (vyrų), ir tai yra normalu, nes tokia prigimtis, todėl nebūsiu".

Kaip dar galima save pateisinti? Galima visaip, protas visuomet ras būdų kaip tą padaryti, jei suteiksiu jam tokias teises. Suteikiu jas, nes manau, kad protas - tai esu aš.

Tačiau taip nėra. Jeigu taip būtų, tuomet kas mano viduje sakytų:
"Nerūkyk, nes tai kenkia sveikatai".
"Negerk, nes taip viską prarasi".
"Nebūk neištikimas (-a), nes taip įskaudinsi mylimą žmogų".


TAI IŠMINTIS. Ji yra subtilesnė nei protas ir gali būti kontroliuojanti jį, jeigu leisiu, tokiu būdu pakeldamas savo gyvenimą į aukštesnį lygmenį.

Tačiau net ir išmintis - tai nesu aš.

AŠ ESU TAS, KURIS PASIRENKA, kam leisti valdyti gyvenimą - protui ar išminčiai. Pasirinkti, ar jis priklausys nuo to, ko nori ar nenori protas, nuo to, kas jam patinka ar nepatinka, ar nuo to, kaip jį valdys išmintis.


Įsakymas sau: būk indas, iš kurio norisi gerti

Kai maitini savo kūną ir dvasią, priimdamas maistą, peną, informaciją ar kitų žmonių mintis, pagalvok, kas esi - šiukšlių dėžė ar krištolinis indas? Tai tavo pasirinkimas, ką į save sudėti.

Sudėk tai, ką norėsi atiduoti kitiems, nes jie, būdami šalia Tavęs, maitinsis tavuoju turiniu.


Įsakymas sau: nepamesk savęs

Kaip lengva save pamesti, kai privalai galvoti, kaip išgyventi.

Kai kasdien išeini į darbą, tvarkaisi namus, skalbi drabužius ir gamini šeimai maistą... Kai moki mokesčius, veži vaikus į mokyklą, skambini mamai ir eini į parduotuvę... Kai žiūri televizorių ir daraisi arbatą...Ar jauti, kad tuomet pamiršti Save? Kur yra tavo Aš? Pastebėjai, kad jo nėra, jeigu tu darai tai, ką darai kasdien?

Kasdieninėje rutinoje nepamesk Savęs - net ir veikdamas išoriniame pasaulyje, viduje lik neveiklus. Lik Savyje ir stebėk. Tik taip Savęs nepamesi.


Įsakymas sau: nebūk savo įpročių vergu

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad lengviausia daryti tai, ką esi įpratęs. Netgi sakai sau: o ne, aš to nedarysiu, aš taip nepratęs. Iš tikrųjų taip ir yra – nesunku daryti tai, ką darai dažnai, nes tai darai automatiškai. Tačiau ar tai tikrai yra gerai? Ar tuo metu galvoji apie tai, ką darai? Ar esi dabartyje? Kur tuo metu yra tavo  sąmonė?

Automatiškai atlikdamas tam tikrus veiksmus, mintyse esi kažkur toli, tikrai ne čia ir ne šioje akimirkoje. Tai reiškia, kad tokiu būdu prarandi sąmoningumą. Nedalyvauji tame veiksme, jame tavęs nėra. Dalyvauja tik tavo kūnas, smegenys, kurios kartoja tai, ką yra įpratę – kaip automatas, kaip robotas.

Gyventi taip, kaip esi įpratęs – tai reiškia gyventi nuolat sapnuojant.

Kad taip nenutiktų, dažniau keisk savo įpročius, nepasiduok to apgaulingo lengvumo vilionėms. Lengva daryti tai, apie ką nereikia galvoti, bet negalvodamas, nejausdamas to, ką darai, tampi biorobotu.

O kas būtų, jeigu kas kartą užuot ėjęs tuo pačiu takeliu pakeistum kryptį? Gal būt šiek tiek toliau, šiek tiek aplinkui, bet už tai matytum, kas darosi aplink? O kas, jeigu pabudęs ryte vietoje lėto kepurnėjimo link vonios durų trumpam užsuktum į balkoną ar terasą? Na, bent jau įkvėptum tyro oro pro atvirą langą? Kas, jeigu parskubėjęs iš darbo iš karto nepultum prie televizoriaus ekrano, o pakviestum savo artimą žmogų prisėsti ir šiltai pasižiūrėtum jam į akis?

Ar tai nepakeistų tavo gyvenimo? 

Jeigu gyvenimą pakeisti sunku – pakeisk savo įpročius. Juk jie ir sudaro didžiausią jo dalį. 

O gal apskritai verta pradėti daryti tai, ko esi nepratęs?



Įsakymas sau: viską daryk tik su meile, jausk malonumą

Jeigu gali pasirinkti, šiandien nedaryk to, ką buvai suplanavęs iš anksto. Daryk tai, ką iš tikrųjų nori daryti ŠIANDIEN.

Kuomet planavai, tu buvai kitoks, nes esi nuolatos kintantis – kaip vanduo upėje. Kai tada planavai – tu nebuvai toje akimirkoje, tu buvai ateityje, kurioje tavęs nėra - nėra tokio, koks esi dabar. 

Ir jeigu planuoji dabar, žinok - kai ateitis realizuosis, tu jau būsi kitoks - ne tas, planuojantis dabar.

Tik tai, ką nori daryti dabar, padarysi su tikra meile – nuoširdžiai ir jausdamas didžiulį pasitenkinimą. Ir tik tai, ką darai su meile ir pasitenkinimu, duoda tikrą rezultatą.


Daryti tai, ko nenori – nusikaltimas sielai. Tokios veiklos rezultatas – iliuzinis. Net jei ir atrodo, kad padarei tai gerai, anksčiau ar vėliau paaiškės, kad tai tebuvo iliuzija. Ateis laikas, kada už veiklą be meilės, kaip ir už kiekvieną nusikaltimą, teks atsakyti. Tu sumokėsi savo kainą. Ta kaina – tai sielos kančia. 

O jeigu negali pasirinkti - nevertink, ar tai yra reikšminga, ar ne, tačiau daryk tai su meile ir malonumu,  nes jeigu negali pasirinkti, ką daryti, gali pasirinkti, kaip tai daryti. Todėl netgi plaudamas indus jausk malonumą. Tau pavyks, jeigu būsi čia ir dabar, šioje akimirkoje, o ne ten, kur dabar norėtum būti, ar daryti tai, ką dabar norėtum daryti. Jeigu atlikdamas bet kokį veiksmą iš tikrųjų būsi savo viduje – savo centre... širdyje... būsi tame veiksme visa siela.

Būk čia ir dabar. Būk savyje. Jausk malonumą.



Įsakymas sau: atskirk žinojimą nuo suvokimo

Kai suvoksi tai, ką visą laiką žinojai, akimirka susprogs tūkstančiais žvaigždžių. Tik suvokimas, o ne žinojimas, yra pajėgus supurtyti sąmonę, padarydamas tau akibrokštą. Tik suvokimas priverčia tavo rankas drebėti, o galvą nušviečia ryškia sprogimo šviesa.
Tai jis išsiveržia ašarų kriokliu ir paklupdo tave ant kelių.  
 

Jeigu nesupurtė, žinok, kad kol kas tu tik gavai žinių, bet nepatyrei, kas tai yra. Nesitenkink žinojimo trupiniais. Visada siek patyrimo.



Įsakymas sau: venk susikauti su kitu ego

Kai išmoksi atpažinti materialųjį ego savyje, išmoksi pamatyti jį ir kituose. Bendrauk su žmogaus siela ir venk susidurti su jo ego. Dviejų ego kova visuomet turi neigiamas pasekmes. Nesvarbu, ar jas pajaus kitas žmogus, bet tu tikrai pajausi. 
Todėl venk užkliudyti svetimą ego, nes tokiu būdu neišvengiamai užkliudysi ir savąjį. Dėl to tu kentėsi.

Verčiau lai bendrauja sielos.

Įsakymas sau: brangink savo ir kitų energiją

Energija, kurią tu gauni, yra nemokama, tačiau tai nereiškia, kad ji - bevertė. Ji yra neįkainojama, nes nenuperkama. Tu gauni ją iš visatos neatlygintinai, tačiau ar tai reiškia, kad gali ją švaistyti?

Pagalvok, kur naudoji savo energiją, kam ją dalini?
Paklausk savęs, ar elgtumeisi su ja taip pat kaip elgiesi dabar, jeigu ji būtų ribota ir įsigyjama tik už pinigus?

Įsakymas sau: siek balanso

Balansas yra tai, kas talpina viską, bet nieko nėra per daug ir nieko nėra per mažai. Balansas yra harmonija.

Pastebėk, ar sieki balanso: 
- tarp išorės ir vidaus, tarp dvasios ir kūno;
- tarp veiklos ir neveikimo, aktyvumo ir pasyvumo;
- tarp atidavimo ir priėmimo;
- tarp darbo ir poilsio;
- tarp pareigos ir malonumo?

Pastebėk, ar kartais nenusvyra lėkštelė į vieną ar į kitą pusę, nes bet koks nukrypimas reiškia, kad balansą jau praradai.


Įsakymas sau: nebūk įsitikinęs

Venk sekti kito žmogaus įsitikinimais, kad ir kaip patraukliai jie atrodytų. Nes ką darysi tuomet, kai paaiškės, kad jie buvo klaidingi?

Tvirtų įsitikinimų dirvoje bręsta tik fanatizmo sėklos. 

Leisk sau suabejoti ir savo įsitikinimais, nes jie keičiasi, augant sąmoningumui. Todėl neprisirišk prie jų. 

Vienintelė tikra ir nekintanti tiesa - tai tavo tikrojo Aš tiesa.


Įsakymas sau: nebijok jaustis skolingas

Kartais tu labai nenori jaustis skolingas. Todėl neprašai pagalbos.

Tačiau taip nuskriaudi save ir kitus. Save - dėl to, kad prarandi galimybę išmokti nuolankumo. Kitus - dėl to, kad atimi galimybę pasitarnauti.

Suteik šansą kitiems žmonėms padėti tau. Tai sveika ir jų, ir tavo sielai.


Įsakymas sau: kituose pamatyk save

Tavo aplinka - tai veidrodis, kuriame gali matyti save.

Tai tavo vaikai, tėvai, broliai, kaimynai, priešai ir draugai. Tai tavo darbas ir mėgiama veikla.  Tai, dėl ko pyksti ir tai, ko bijai. Tai, ką myli, ir tai, ko nekenti. Tai, ką darai tada, kai kas nors mato ir tada, kai nemato niekas.

Girdėk save muzikoje, kurią klausai. Paveiksle, kurį pieši. Knygoje, kurią skaitai.

Matyk save akyse to, į kurį žiūri.  Matyk save pasaulio akyse.

Viskas, ką tu nori kažkam pasakyti, yra skirta tik tau. Visa tai - Tu.


Įsakymas sau: visos situacijos mūsų gyvenime – pamokos, visi žmonės mūsų kelyje – mokytojai

Kai pradėsime į kiekvieną situaciją – malonią ir nemalonią – žiūrėti su dėkingumu...,
kai pradėsime į kiekvieną gyvenime sutiktą žmogų – mylimą ir nemėgiamą, patrauklų ir atstumiantį – žiūrėti su pagarba...,
...tuomet ne žingsniais, o šuoliais žygiuosime dvasinės evoliucijos keliu.

Ženk mažą žingsnelį į šalį ir pažvelk iš naujo į savo brolį, kurį visą gyvenimą laikei žemesniu, nes jis – visiška tavo priešingybė. Juk tu sieki viską daryti tobulai, nori kontroliuoti ir koreguoti. Iki šiol laikei jį nepataisomu „nemokša“, bet dabar suprasi, kad jis yra šalia tavęs tam, kad TU išmoktum mylėti kitokius nei tu, kad išmoktum gerbti – kiekvieną sielą, kokiame savo evoliucinio kelio etape ji bebūtų, kad išmoktum mylėti besąlygiškai – nepriklausomai nuo to, kokį vaidmenį ji atlieka šiame gyvenime, nepriklausomai nuo šiame gyvenime sukauptos asmeninės patirties. Tiesiog dėl to, kad ji yra. Tavo brolis yra šiame gyvenime būtent toks dėl tavęs – kad tu galėtum to išmokti! Argi nenuostabu? Argi jis nevertas pagarbos ir dėkingumo?

Pažvelk su pagarba ir į savo sūnų, kuris, atrodo, įkūnijo pačias blogiausias savybes. Tačiau jeigu jas turi jis, turi ir tu – tik kita, galbūt kol kas paslėpta nuo tavęs forma. Bet jeigu ne jis, tu tiesiog nesuvoktum, kad jų turi. Tai šansas tau tapti geresniu žmogumi. Padėkok jam – jis yra šalia tavęs tam, kad tu galėtum plėstis. Šiame gyvenime jis yra tavo sūnumi tam, kad tu galėtum siekti savo dvasinių aukštumų.

Atsitrauk žingsnelį ir pažvelk iš šono į savo vyrą. Taip, tu pavargai nuo jo savanaudiškumo ir negali jam atleisti nuolatinių užgauliojimų. Bet pažvelgusi atidžiau suprasi, kad jis atėjo į tavo gyvenimą tam, kad išmoktum mylėti save. Ne apsimetinėti, kad esi „tobula“, o priimti save tokią, kokia esi, su visais „trūkumais“. Nes tik tokia tu ir esi tobula. Ir kai išmoksi save priimti ir pamilti save TOKIĄ, kokia esi, jo savanaudiškumas išnyks kaip rūkas pašvietus pirmiems tekančios saulės spinduliams. Išnyks todėl, kad tu išmoksi savo pamoką – tavo vyro sielos užduotis bus įvykdyta.


Taigi atmink – visi  žmonės, sutikti tavo gyvenime, turi užduotį kažko tave išmokyti. Mes gyvename ne sau. Mes gyvename vieni dėl kitų. Kiekvienas iš mūsų turime tam tikras užduotis, kurias vykdydami padedame vieni kitiems kilti aukštyn – kilti savo dvasiomis. Todėl gerbkime vieni kitus, priimkime ir mylėkime vieni kitų trūkumus – jie padeda mums tobulėti.

O tuomet - padėkokime visiems savo padėjėjams šiame gyvenimo kelyje, šioje inkarnacijoje. 

Ir ypač padėkokime tiems, kurie duoda sunkiausias mūsų gyvenimo pamokas.


Įsakymas sau: suprask savo gyvenimo norus

Ar žinai, ką nori veikti gyvenime?

Tik tas noras yra tavo, kuris užrašytas krauju tavo genuose, kuris pulsuoja kiekviename tavo kūno atome, kuris lanko tave sapnuose, kurio trokšta tavo širdis.

Visi kiti norai - iliuzija. Jie ne tavo.

Jei nežinai, ar tikrai nori tą daryti, ar darai tik dėl pinigų, paklausk savęs, ar darytum tai, jei turėtum neišsenkančią sąskaitą banke?

Jei nežinai, nori to ar ne, tavo tai noras ar primestas,  paklausk savęs: ar galėtum to nedaryti?

Noras tik tuo atveju tavo, jei  atsakymas bus "Negalėčiau".

Daryk tik tai, ko negali nedaryti. Nešvaistyk gyvenimo - menkesni norai yra neverti jo.

Įsakymas sau: suprask kitus

Norėdamas suprasti ir atjausti kitą žmogų, palįsk po jo oda, tapk juo. Tik taip suvoksi jo elgesio priežastis ir motyvus. Tik taip pamatysi jo šviesą ir tamsą. Tik taip sugebėsi atleisti.

Tik iliuzinėje (proto) realybėje tu esi tu, o jis yra jis. 

Tikroje realybėje (širdies) tu esi jis, o jis - tai tu.


Įsakymas sau: atsisakyk reikšmingumo

Pasaulyje visi dalykai vienodai svarbūs. Nė vienas nėra svarbesnis už kitą.

Tai reiškia, nėra nieko reikšmingo.

Suprask, kas tau yra reikšminga, ir suprasi, kam tu tarnauji.

Ar tai būtų vaikai, vyras, moterys, maistas, kūnas, jo svoris, fizinė forma, sveikata, grožis, karjera, darbas, pinigai, muzika, sportas, tvarka, religija...

O gal tu pats? Tavo ego?

Pajusk, kaip tai, ką sureikšmini, tave kontroliuoja, programuoja ir valdo.

Atsisakyk reikšmingumo. Nebūk jo vergu.

DAUGIAU:

Komentarai

  1. Labai teisingas straipsnis, su aiškiais pamokymais. Ačiū autoriui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkoju, tobula, seniai neskaičiau nieko panašsaus tai lyg sielos muzika:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, kaip gera girdėti! Ačiū Jums už grįžtamąjį ryšį, retai jo sulaukiu, todėl be galo džiaugiuosi. Apkabinu 🤗

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Apie pinigų energiją

Sąmoningumo plėtimas - grupė Telegrame